Soft Drinks pH and its Relation with Enamel Erosion: an Experimental Approach
Author/s: Huang, Bo-Chiau
Advisor/s: Joves Méndez, Gerardo José
Degree: Grado en Odontología
Date of defense: 2021-06
Type of content:
TFG
Abstract:
Objective: The purpose of this research was to analyze the effect of different soft drinks pH in relation to the critical enamel pH and erosion creation. Materials and Methods: The present research consisted of two parts: a literature review, including the main concepts of the objectives proposed, and an experimental one, with the pH measurements to analyze its relationship with enamel erosion. Twenty commercially available beverages were used to measure the pH: pH1 (opening 17 – 20ºC) and pH2 (heat 25 – 30ºC). Inclusion criteria was stablished to find scientific articles on electronic databases. Results: Data were collected and analyzed using a specific software (SPSS). The pH assessment was analyzed with Paired t-student to identify statistical significance difference in pH values among the groups. The significance level was set at a level of =0.05 for all statistical test. A total of 62 articles were initially found and reviewed. T-test paired student revealed statistical difference between pH1 (opening 17 – 20ºC) and pH2 (heat 25 – 30ºC) with a p-value of 0.0005 (p0.05) and a trust interval of 95%. Conclusions: The acidic beverages have high potential leading erosion problem, increasing the caries formation due to its composition. The decomposition of beverage ingredients by the oral cavity also reduces the pH value and promotes the occurrence of corrosion.
Objetivo: el propósito de esta investigación fue analizar el efecto de diferentes pH de refrescos en relación con el pH crítico del esmalte y la creación de erosión. Materiales y métodos: la presente investigación constó de dos partes: una revisión bibliográfica, en la que se incluyeron los principales conceptos de los objetivos propuestos, y una experimental, con las mediciones de pH para analizar su relación con la erosión del esmalte. Para medir el pH se utilizaron 20 bebidas comerciales: pH1 (apertura 17 - 20ºC) y pH2 (calor 25 - 30ºC). Se establecieron criterios de inclusión para encontrar artículos científicos en bases de datos electrónicas. Resultados: los datos se recogieron y analizaron mediante un software específico (SPSS). La evaluación del pH se analizó con la prueba t-student pareada para identificar la diferencia de significación estadística en los valores de pH entre los grupos. El nivel de significación se fijó en un nivel de =0,05 para todas las pruebas estadísticas. Inicialmente se encontraron y revisaron un total de 62 artículos. La prueba T de estudiante emparejada reveló una diferencia estadística entre el pH1 (apertura 17 - 20ºC) y el pH2 (calor 25 - 30ºC) con un valor p-value de 0,0005 (p<0,05) y un intervalo de confianza del 95%. Conclusiones: las bebidas ácidas tienen un alto potencial que conduce al problema de la erosión, aumentando la formación de caries debido a su composición. La descomposición de los ingredientes de las bebidas por la cavidad oral también reduce el valor del pH y favorece la aparición de la corrosión.
Files in this item
Name: 258.pdf
Size: 4.298Mb
Format: PDF
Type of content:
TFG